Le Monde Diplomatique – Македонско издание

2021

Односи Франција-Алжир, од криза во криза

Editor MONDE
Привремена кавга или трајно влошување на дипломатските односи? На 2 октомври о.г., во веќе напнат билатерален контекст, Алжир го објави отповикувањето „за консултации“ на својот амбасадор во Париз и отфрлањето на „неодговорните забелешки“ на Емануел...

Пекинг става сè на една карта: на финансиите против Вашингтон

Editor MONDE
Во својот воведен говор на Форумот Боао, еквивалент на Кина на Светскиот економски форум (СЕФ) во Давос, кинескиот претседател Си Џинпинг се повика на нов меѓународен поредок минатиот април. Осврнувајќи се на САД, тој ја...

Во Никарагва, претседателски избори без опозицијата

Editor MONDE
На 7 ноември 2021 година, Никарагванците ќе излезат на претседателски избори за кои малкумина се сомневаат дека ќе го вратат Даниел Ортега на власт. Нова победа за латиноамериканската левица? Без сомнение, за некои кои го...

САД повторно ги научија лекциите од Виетнам

Editor MONDE
Застанувајќи против сите поддржувачи на продолжување на присуството на американски војници во Авганистан, претседателот Џозеф Бајден успеа да собере против себе еден огромен фронт, почнувајќи од традиционалните тврдокорни интервенционисти, загрижени да ја потврдат глобалната супериорност...

Клима, конференција во потрага по изгубеното време

Editor MONDE
Oд 31 октомври до 12 ноември 2021 година, Глазгов е домаќин на дваесет и шестата конференција на партиите (на англиски „Conference of the parties“ или COP26) на Рамковната конвенција на Обединетите нации за климатски промени...

Неконтролирани цени на енергијата

Editor MONDE
Од крајот на летото 2021 година, цените на енергијата се зголемуваат во сите региони во светот. Оттогаш, регулираната тарифа за гас во Франција се зголеми дури за 57% за домаќинствата од јануари о.г. Електричната енергија...

Битка на орелот и змејот во Латинска Америка

Editor MONDE
На 9 декември 2020 година, Финансиската корпорација за развој (DFC), американска агенција за финансирање, слета во Еквадор со својот „нов модел“ на рамковен договор наменет за земјите од Латинска Америка. Ова вклучува доделување заем од...

Featured Каде ќе бидеме во 2041ва година?

Editor MONDE
Оваа година (2021) Македонија слави 30 години независност. За време на одбележување на овој јубилеј, треба да размислуваме каде ќе бидеме во 2041ва година. Но зошто ја споменувам 2041ва година? Тоа е 20 години од...

Занемарената специфичност на локалните џихади

Editor MONDE
Поимот „тероризам“ стана аршин против која се мери секој настан поврзан со муслиманскиот свет. По падот на Кабул во август 2021 година, медиумите и многу западни набљудувачи постојано се прашуваат дали враќањето на Талибанците на...

Операцијата „Бархан“ и нејзините европски помошници

Editor MONDE
Во село на дваесетина километри од Гао, во северниот дел на Мали, три оклопни возила се поставени помеѓу глинени куќи. Војниците се истоваруваат среде магарињата и се обврзуваат да ја следат околината, со оружје во...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW