вторник, 5 Мар 2024 / 16:23:39
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Пекинг става сè на една карта: на финансиите против Вашингтон

Зачленувањето на Кина во Светската трговска организација (СТО) во 2001 година беше олеснето од надежта на САД дека економската либерализација на Кина ќе доведе до „политичко отворање“. Дваесет години подоцна, сосема е спротивно: дерегулацијата му служи на Пекинг, кој се потпира на американски мултинационални компании за да се спротивстави на протекционистичките тенденции на Белата куќа.

Од Филип С. Голуб
Професор по меѓународни односи, Американски универзитет во Париз. Автор на: East Asia's Reemergence, Polity Press, Cambridge, 2016 година.


Фото: Isabella Mendes/Pexels

Во својот воведен говор на Форумот Боао, еквивалент на Кина на Светскиот економски форум (СЕФ) во Давос, кинескиот претседател Си Џинпинг се повика на нов меѓународен поредок минатиот април. Осврнувајќи се на САД, тој ја отфрли [секоја идеја за] „студената војна“ и „хегемонијата“, пред да се изјасни: „Мора да промовираме...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW