Le Monde Diplomatique – Македонско издание

САД повторно ги научија лекциите од Виетнам

Соочен со опасна и упорна истрага од страна на весникот Њујорк тајмс, Пентагон мораше да признае, на 17 септември о.г., дека, сепак, имал погрешна цел на нишан и убил десет локални цивили, вклучувајќи дури и седум деца.[i] Ниту еден од воените команданти на САД не поднесе оставка. Убиството на цивили со голема фреквенција претставува една „колатерална штета“ својствена за самата употреба на беспилотни воени летала, како и во сите форми на далечинско војување….

Од Гилберт Ачкар
Професор по развојни студии на Факултетот за ориентални и африкански студии (СОАС) на Универзитетот во Лондон


Фото: Somchai Kongkamsri/Pexels

Застанувајќи против сите поддржувачи на продолжување на присуството на американски војници во Авганистан, претседателот Џозеф Бајден успеа да собере против себе еден огромен фронт, почнувајќи од традиционалните тврдокорни интервенционисти, загрижени да ја потврдат глобалната супериорност на САД, до „либералните интервенционисти“ што влијаат врз загриженоста за судбината на Авганистанките. Сепак, Бајден...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW