Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Клима, конференција во потрага по изгубеното време

Конференцијата на Обединетите нации за климатски промени, која се отвора на крајот на октомври во Глазгов (COP 26), има за цел да го преведе на дело универзалниот договор потпишан во Париз во 2015 година. За да се ограничат катастрофалните последици од затоплувањето кое веќе е во тек, секоја земја мора да се заложи за намалување на емисиите на стакленички гасови многу подрастично во следните три децении. Меѓутоа, одложувањата од минатото не даваат многу оптимизам.

Фредерик Дуранд
Професор по географија, Универзитет Тулуз II Jean Jaurès, автор на „Le réchauffement climatique, enjeu crucial du XXIe siècle“, Ellipses, 2020 година.


Фото: Chris Leboutillier/Pexels

Oд 31 октомври до 12 ноември 2021 година, Глазгов е домаќин на дваесет и шестата конференција на партиите (на англиски „Conference of the parties“ или COP26) на Рамковната конвенција на Обединетите нации за климатски промени (UNFCCC). Потпишана на Самитот за Земјата во Рио во 1992 година, оваа конвенција ги обврзува...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW