Le Monde Diplomatique – Македонско издание

За една навистина универзална пензија

Дали е можен пензиски систем вон професионалната кариера?

Зарем не е време да се размисли за заменување на сегашната логика за пензионирање базирана на придонеси со ново универзално право, независно од висината и времетраењето на придонесите?

Ан Дебрежа
Инженер за истражување на електрична енергија во Франција, портпарол на федерацијата Суд-Енержи (Sud-énergie).


Фото: Roman Kraft

Спротивно на мислењето на организациите на работниците и на работодавачите, претседателот на Републиката е тврдоглав во одлуката да го реформира постоечкиот пензиски систем. Под изговор за стандардизација, предложениот модел, со кој се одобрува повлекување на старосната граница за пензионирање со целосна пензија, ризикува да доведе до осиромашување за мнозинството. Размислувањата за еден вистински универзален модел поминуваат по еден сосема поинаков пат.

Целосна статија: 1.177 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за издание Јануари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW