Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Неконтролирани цени на енергијата

Европските носители на одлуки се колнеа: конкуренцијата ќе ги намали цените на бензинот и електричната енергија, во корист на домаќинствата и бизнисите. Спротивното се случува во последниве дваесет години. Ако хаотичното закрепнување на економијата шокирана од пандемијата го објаснува потеклото на сегашниот пораст, дерегулацијата, сепак, генерира уште позагрижувачко структурно зголемување на цените.

Од Орелијан Берние
Автор на книгата, Les voleurs d'énergie. Accaparement et privatisation de l’électricité, du gaz, du pétrole, Utopia editions, 2018 г., и на L'illusion localiste, Utopia editions, 2020 г.


Фото: Uva Rova/ Pexels

Од крајот на летото 2021 година, цените на енергијата се зголемуваат во сите региони во светот. Оттогаш, регулираната тарифа за гас во Франција се зголеми дури за 57% за домаќинствата од јануари о.г. Електричната енергија оди по истиот пат: за десет години, од 120 евра за мегават час до 190...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW