вторник, 5 Мар 2024 / 16:21:19
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Битка на орелот и змејот во Латинска Америка

Кога г. Трамп влезе во Белата куќа во 2016 година, тој не изгледаше позаинтересиран за регионот отколку неговите претходници. Опседнат од изградбата на ѕидот на границата со Мексико и од финансиската асфиксија на Венецуела, неговата политика кон Латинска Америка изгледа водена од барањата на шпанската заедница во неговата земја, како и од неговата волја да ја спречи имиграцијата од Централна Америка. Во 2017 година, г. Трамп дури ги повлече Соединетите држави од Договорот за транс-пацифичко партнерство, договор предводен од Барак Обама во 2015 година за да и конкурира на Кина во неговото соседство, и ратификуван од Мексико, Чиле и Перу.

од Ана-Доминик Кореа
Новинарка


Фото: Pixabay/Pexels

На 9 декември 2020 година, Финансиската корпорација за развој (DFC), американска агенција за финансирање, слета во Еквадор со својот „нов модел“ на рамковен договор наменет за земјите од Латинска Америка. Ова вклучува доделување заем од 3,5 милијарди долари за „помош“ Кито да го отплати „предаторскиот долг“ склучен со Пекинг десетина...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW