Le Monde Diplomatique – Македонско издание

2021

Надворешна политика, од „зелени“ програми до реалност

Editor MONDE
За време на кампањата за германските парламентарни избори на 26 септември, прашањата за надворешната политика и безбедноста во голема мера беа отсутни, вклучително и во Триел, телевизиските дебати меѓу кандидатите. Единствен исклучок е хаотичното повлекување...

Крајна игра за Болоре во Африка?

Editor MONDE
„Групата Болоре не ги коментира гласините во печатот во врска со нејзините транспортни и логистички активности“. Со оваа лаконска изјава во една реченица, објавена на 15 октомври 2021 година, прес-службата на францускиот гигант одговара на...

Алис Нил и нејзиното бојно поле

Editor MONDE
Таа беше скоро непозната во поголемиот дел од нејзиниот живот и скромно призната за нејзиниот придонес на неговиот крај. Денес, триесет и седум години по нејзината смрт, придонесот на Алис Нил почнува  „официјално“  да се...

Толку фини владини уметници

Editor MONDE
Тоа претставуваше трогателен момент. Пандемијата и  справување со истата предизвикаа, постојано преиспитување на „дисфункциите“ на нашето општество и, заедно со интензивната желба да се стави крај на нејзините грешки, ја разбудија не помалку интензивната извесност...

Оружје, морал и модел на клиентот

Editor MONDE
Франција веќе половина век им продава оружје на некои од најбруталните и најрепресивните режими во светот, кога не им дава лекции за демократска пристојност на другите држави. Во седумдесеттите години на минатиот век тргуваше со...

Партиска номинација со помош на анкети за јавно мислење

Editor MONDE
Коментаторите генерално го припишуваат ширењето на анкетите на падот или неуспехот на политичките партии. Зарем повеќе не би било спротивно, дисквалификација на партиите од анкетите? Институцијата за избор на претседател на Републиката со општо право...

Прашање на отпор

Editor MONDE
Расата не е дел од човечката биологија (за разлика од дишењето или сексуалната репродукција); ниту пак е идеја (како вредноста на знакот π) што би можела да води свој самостален живот. Наместо тоа, расата претставува...

На Обединетото Кралство му недостига оружје

Editor MONDE
Животот на г. Хајвел Кларк се промени во последните шест месеци. За подобро. „Пред две години ѝ реков на мојата девојка : „Ако требаше да го направам тоа повторно, немаше да бидам возач на камион“,...

Се oладивме – кога станува се потопло

Editor MONDE
Непосредно пред да ја претстави првата кандидатура на екологист за претседател на Француската Република во 1974 година, агрономот Рене Димон се појави на страниците на Ле Монд дипломатик со своја статија за алтернативата дека политичкиот...

Магијата на изборните манипулации во САД

Editor MONDE
На секои десет години, за време на пописот на населението, САД ја прекројуваат својата изборна мапа за да се прилагодат на новата демографска ситуација. Иако може да изгледа техничко, речиси аритметички - во рамките на...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW