Le Monde Diplomatique – Македонско издание

2021

„Големиот карантин“ на третиот свет

Editor MONDE
На истиот начин како што се чувствуваат последиците од климатските промени на сите географски широчини, така и пандемијата Ковид-19  не поштеди никого, без оглед дали е богат или сиромав, шеф на држава или бегалец. Сепак,...

Максимално влијание со минимален напор

Editor MONDE
„Кинеските високи службеници во Обединетите нации може да се избројат на прсти. Сепак, не е дека недостасуваат одговорните позиции.“ Да се навратиме на 2005-та година... Г. Ванг Jингџанг (Wang Jingzhang), сега веќе пензиониран кинески дипломат и...

Горчлива демократска победа

Editor MONDE
На 3-ти ноември, вечерта на претседателските избори, повеќето демократски приврзаници многу се разгневија и покрај тоа што нивниот кандидат победи. За нив, речиси ништо не се одвиваше според планираното. Навистина, г. Доналд Трамп загуби, но...

Една пандемија, две иднини

Editor MONDE
Економистите ретко биле заинтересирани за процесите со кои се градат правилата на играта, институциите и организациите чиј спој обезбедува отпорност на социоекономски режим. Нивното неразбирање за долгата депресија што следеше по распадот на советскиот режим...

Неразбирливата стратегија на Кир Стармер, новиот лидер на лабуристите

Editor MONDE
„Мора да ми верувате многу наивно“, пее Едвин Колинс на отворањето на омилениот албум на лидерот на британските лабуристи, Кир Стармер, You Can’t Hide Your Love Forever. „Вистина е дека го гледам само она што...

Најзначајниот трговски договор на светот

Editor MONDE
За неа се вели дека е слаба, поделена, неефикасна, дури и непостоечка. Асоцијација на земјите од Југоисточна Азија (Анасе, или Asean на англиски јазик) е една од оние регионални организации за кои се чини дека...

Од продавница до списание

Editor MONDE
Историјата на потрошувачкото општество може да се разбере како онаа на множењето слики на стоките. Со развој непрекинато уште од XIX век, масовните слики ја уништија психолошката автаркија на древните народи. Ова им овозможи на...

Геополитиката според Џејмс Бонд

Editor MONDE
Гламур на модерната култура и поп икона, ликот на Џејмс Бонд беше создаден од Ијан Флеминг во 1953 година, во неговиот имот Голденaj (Goldeneye) во Јамајка. Новинар во новинарската куќа Ротјерс (Reuters), а подоцна и...

Да се изнесе жената од праисториска сенка

Editor MONDE
Ниту во еден археолошки аргумент не се поддржува хипотезата дека во палеолитскиот период жените имале понизок социјален статус од мажите. Археолозите, потпирајќи се на изобилството женски претстави, дури сугерираат дека тие се центарот на верувањето,...

Кога Лондонскиот Сити водеше кампања за Брегзит

Editor MONDE
Утрото на 24 јуни 2016 година, светот открива дека на прашањето: „Дали Велика Британија треба да остане членка на Европската унија или да ја напушти?“, 51,9% од гласачите одговориле „leave“ („да ја напушти“). За повеќето,...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW