Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Каде ќе бидеме во 2041ва година?

Мерката за успешен политичар или политичарка треба да бидат индикатори како што се процентот на нашите граѓани од најранливите категории кои имаат подостоинствен живот. Мерката за успех треба да биде бројот на млади лица кои сакаат и остануваат да живеат и да го градат својот живот во Македонија. Мерката за успех на политичарите треба да биде квалитетот на воздухот во државата.

Од Стефан Ивановски
Авторот е проектен менаџер во консултанската куќа Цивитта, член на здружението на граѓани Глобал Шејперс Скопје Хаб, со-автор на Водичите за Визии за Скопје и Македонија во 2070-та година, и основач на Lifestyle Democracy, организација која гради глобална заедница каде се учи како демократијата да се практикува секојдневно, како животен стил.


Фото: Pixabay/Pexels

Оваа година (2021) Македонија слави 30 години независност. За време на одбележување на овој јубилеј, треба да размислуваме каде ќе бидеме во 2041ва година. Но зошто ја споменувам 2041ва година? Тоа е 20 години од денес. 2041ва година е важна бидејќи ќе биде 50-годишнината од независноста на Македонија, или популарно...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW