Le Monde Diplomatique – Македонско издание

2021

Неочекуваната среќа на социјалдемократите

Editor MONDE
Таа пуши пред стаклената зграда на пратениците на Бундестагот, облечена во фармерки, патики и капа на главата. Потоа не води низ напуштени ходници. Во неговата канцеларија, сè уште привремена, натрупани се шолји и торби со...

Американските признанија на генералот де Латр

Editor MONDE
Секој ден читаме една страница од книгата на нашиот живот, но таа не е вистинската. И секој ден почнуваме од почеток. Така, по катастрофата во Као Банг, како висок воен офицер кој би можел да...

Враќањето на ИСИС

Editor MONDE
На неколку километри југозападно од градот Киркук, во воената база во која се наоѓа 5-та дивизија на ирачката федерална полиција, колона оклопни возила е паркирана во една линија, со митралези вперени кон небото. Генералот Хајдер...

Манга генерација

Editor MONDE
Се сомневавме дека можеби нема сите да брзаат кон томовите на Плејадата, но никој не мислеше дека навалата на манга би имал ваков замав. „Културната карта“ односно чекот од 300 евра што Министерството за култура...

Вечните интервенции во Хаити

Editor MONDE
Во принцип, Хаити и Авганистан се различни во сé, почнувајќи од тоа дека ги делат неколку океани. Но, странските интервенции кои им  донесоа пустош ги претвори овие две нации во близнаци. На 7 јули 2021...

Социјалниот лифт отсекогаш бил расипан

Editor MONDE
Само неколку формули го издржуваат тестот на времето. Формулата измислена за време на претседателската кампања во 1995 година од страна на либералниот политичар Ален Маделин, „расипаниот социјален лифт“ помина низ децениите без проблем. „Социјалниот лифт...

Заборавената диктатура, Екваторска Гвинеја

Editor MONDE
На 28 мај 2021 година, во Барселона, библиотеката Игнасиј Енглесија-Кан Фабра е домаќин на проекцијата на документарниот филм El Escritor de un país sin librerías („Писател од земја без книжарници“), во режија на Шпанецот Марк...

Ако Асанж се викаше Навални

Editor MONDE
Во март 2017 година, Џулијан Асанж ја заврши својата петта година затвор во амбасадата на Еквадор во Лондон. Водачите на Централната разузнавачка агенција (ЦИА) се решени да го запленат: Wikileaks, чиј ко-основач е Асанж, штотуку...

Во океанот на измамата кон незаконската работа

Editor MONDE
Со санкционирање на „генерализирано прибегнување кон измама“, „скриена работа“, „договарање и недозволен заем за работа“ во организирана банда, кривичниот суд од Марсеј во мај минатата година изрече невообичаено цврсти казни за овој вид на прекршоци...

Кога државата плаќа за заборавање

Editor MONDE
Повеќето Французи открија дека обвивката и распределбата на изборната пропаганда им е доверена на приватни даватели на услуги за време на регионалните состаноци во јуни 2021 година : многу гласачи беа лишени од документи -...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW