вторник, 5 Мар 2024 / 16:25:07
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Како Франција ги вовлекува соседите во својата војна во Сахел

Операцијата „Бархан“ и нејзините европски помошници

Оваа сцена може да изгледа банално во секојдневниот живот на операцијата „Бархан“ и нејзините пет илјади војници потопени во војната во регионот на Сахел во Африка. Со еден детал: војниците што патролираат во ова село не се Французи, туку Естонци. Од март 2018 година, педесетина пешадиски војници од престижниот баталјон Естонски извидници се распоредени под француска команда…

Од нашиот специјален дописник Ромен Миелкарек
Новинар, доктор по информатички и комуникациски науки, автор на Marchands d'armes. Enquête sur un business français, Tallandier, Париз, 2017 г.


Фото: Pixabay/Pexels

Во село на дваесетина километри од Гао, во северниот дел на Мали, три оклопни возила се поставени помеѓу глинени куќи. Војниците се истоваруваат среде магарињата и се обврзуваат да ја следат околината, со оружје во рака. Потребно е да се чека дваесетина минути за да се соберат жителите од околината...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW