вторник, 5 Мар 2024 / 15:02:18
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Односи Франција-Алжир, од криза во криза

Кризите во односите помеѓу овие две земји, не се ништо ново.[3] Една од нив, можеби најсериозната, беше испровоцирана, во февруари 1971 година, со национализацијата на секторот на нафта и гас во тогашен Алжир, што ја изврши претседателот Хуари Бумедиен. Ова беше проследено со дипломатска војна во продолженија од неколку години, одмазднички мерки донесени од Париз – вклучително и запирање на увозот на алжирско вино во Франција – и многу жестоки алжирски говори против поранешната колонијална сила обвинета, меѓу другото, за пасивност во контекст на бранот атентати и акти на расистичко насилство што го претрпеа имигрантите од Алжир во Франција.

Од Акрам Белкаид


Фото: Stockvault

Привремена кавга или трајно влошување на дипломатските односи? На 2 октомври о.г., во веќе напнат билатерален контекст, Алжир го објави отповикувањето „за консултации“ на својот амбасадор во Париз и отфрлањето на „неодговорните забелешки“ на Емануел Макрон како што објави весникот Ле Монд.[1] На 30 септември, при приемот на осумнаесет млади...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW