вторник, 5 Мар 2024 / 13:50:52
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Никарагва, претседателски избори без опозицијата

Вашингтон редовно ги потсетува другите дека ниту една латиноамериканска земја не е безбедна од маневрите на САД. Претседателот на Никарагва, Даниел Ортега, смета дека заканата, сепак, го оправдува затворањето претставници на опозицијата која нема симпатии за американскиот империјализам. Во очите на лидерот на сандинистите, апсолутен приоритет е: да се задржи претседателството на земјата

од Габриел Хетланд
Предавач на Државниот универзитет на Њујорк, Албани, САД.


Фото: Element Digital/ Pexels

На 7 ноември 2021 година, Никарагванците ќе излезат на претседателски избори за кои малкумина се сомневаат дека ќе го вратат Даниел Ортега на власт. Нова победа за латиноамериканската левица? Без сомнение, за некои кои го гледаат водачот на сандинистите како анти-империјалистички револуционер. Незадоволен само со заземање позиција против Вашингтон, Ортега...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW