Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Занемарената специфичност на локалните џихади

Тероризмот очигледно постои како таков. Ал Каеда го направи ова исклучиво своја практика, а Организацијата на Исламската држава (ИСИС) систематски истата ја поврзува со џихад. Но, ова не е неразделно од тероризмот, и теолошки (постои правна традиција која го регулира насилството) и политички (авганистанските муџахедини никогаш не започнале меѓународен тероризам против советските цели).

Од Оливие Рој
Политиколог, професор на Европскиот универзитетски институт во Фиренца. Автор на Le Djihad et la mort, LeSeuil, coll. « Essais », Париз, 2016 година


Фото: Tima Miroshnichenko/Pexels

Поимот „тероризам“ стана аршин против која се мери секој настан поврзан со муслиманскиот свет. По падот на Кабул во август 2021 година, медиумите и многу западни набљудувачи постојано се прашуваат дали враќањето на Талибанците на власт ќе доведе сега и до повторно оживување на исламистичките напади низ целиот свет. Но,...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2021.

Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW