Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Јули 2022

Во Алжир, повикот на морето

Editor MONDE
„Како да му кажеш на морето дека се давиш на копно.“ Напишана на разбирлив арапски на ѕид во населбата Аин Наџа во Алжир и репродуцирана на страницата на Фејсбук со наслов „Преку lahyout (ѕидовите)“, реченицата...

Мадрид го смирува Рабат, но го провоцира Алжир

Editor MONDE
„Шпанија мора да биде казнета“. Повторувајќи го овој слоган што го пренесуваат алжирските социјални мрежи, властите во Алжир на 8 јуни објавија итно суспендирање на договорот за пријателство и добрососедство склучен меѓу Шпанија и Алжир...

Во Русија повеќе опресија – но помалку затворени

Editor MONDE
Борис Немцов умрел тука. На ледениот тротоар, неколку рози и гранки од ела се свртени кон лицето на политичкиот дисидент, прогонувана фигура на антикорупциското и антивоеното движење од присоединувањето на Крим. Приведен три пати и...

ММФ, трите најомразени букви во светот

Editor MONDE
Вратата на лифтот се отвора. Две млади жени излегуваат, продолжувајќи го разговорот на источноевропски јазик. Нивните беџови покажуваат дека се Бугарки и економистки. Офицерот за комуникација кој нè придружува, со палестинско потекло, нè запознава со...

Мексико: претседателот во земјата на моќните бизнисмени

Editor MONDE
Пченкарни папилоти со чипилин трева, црн грав и пржени банани... со други зборови, типичен рецепт на неговото родно место Табаско: ова е менито кое на 21 ноември 2021 година го понуди првиот левичарски претседател во...

Тесни патишта за украинскиот извоз

Editor MONDE
Огромни колони од тешки товарни возила ги полнат во неред рамнините на јужна Молдавија. Возилата минуваат во двете насоки преку Џурџиулести, скромно речно пристаниште каде што неколку терминали се граничат со Дунав, мирно утрово во...

Широко распространети социјални немири во Шри Ланка

Editor MONDE
Освен краткиот прекин, семејството Раџапакса ја држеше власта во Шри Ланка седумнаесет години : под претседателство на Махинда од 2005 до 2015 година, а потоа под претседателство на неговиот брат Готабаја, од 2019 година. Тоа...

За да ја автоматизирате цензурата, кликнете тука

Editor MONDE
На 26 април о.г., додека медиумите се потресуваа од намерите на либертаријанскиот милијардер да го купи Твитер, европскиот комесар за внатрешен пазар, Тиери Бретон, сметаше дека е корисно да го предупреди Елон Маск на оваа...

Јаглероден отпечаток и зелена музика

Editor MONDE
Додека нивната музичка инспирација пресушува - за што сведочи и Музика на сферите, нивниот последен албум - британската поп-група Колдплеј произведува плоден дискурс за еколошките последици на музичката индустрија, од која е еден од најголемите...

Ограничен претседател

Editor MONDE
Одрекувањето на претседателот Емануел Макрон е застрашувачко. Изјавувајќи набргу по неговиот повторен избор во Елисејската палата, тој потврди дека неговата победа минатиот април беше стекната по еден автоматизам. На парламентарните избори што следеа, Макрон го...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW