вторник, 5 Мар 2024 / 16:02:37
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Алжир, повикот на морето

Прославата на шеесетгодишнината од независноста на Алжир се одвива во мрачна социјална клима. Тајната емиграција, особено на шпанскиот брег, се влошува, додека, во исто време, режимот, зајакнат со финансиската леснотија поради порастот на цените на јаглеводородите, продолжува да ја потиснува секоја форма на протест за да спречи враќање на популарните демонстрации од 2019 година.


Од нашиот специјален дописник Лахдар Бенчиба*
* Новинар


Фото: Mohamed Elamine Msiouri/Pexels

„Како да му кажеш на морето дека се давиш на копно.“ Напишана на разбирлив арапски на ѕид во населбата Аин Наџа во Алжир и репродуцирана на страницата на Фејсбук со наслов „Преку lahyout (ѕидовите)“, реченицата ја сумира состојбата на умот составена од горчина, замор и очај за иднината. Како што...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW