вторник, 5 Мар 2024 / 14:14:41
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Русија повеќе опресија – но помалку затворени

За дваесет години затворската популација во Русија е повеќе од преполовена, што е знак дека медиумското покривање на политички мотивираните апсења, кои се зголемија за десет пати од 2015 година, дава само делумна слика за еволуцијата на кривичната правда во оваа земја. Сепак, дури и ако должината на казните е намалена, системот останува програмиран да казнува, без оглед на правата на одбраната.

 


Истражување на Шарл Перагин*
*Новинар, колектив Singulier


Фото: Cottonbro/Pexels

Борис Немцов умрел тука. На ледениот тротоар, неколку рози и гранки од ела се свртени кон лицето на политичкиот дисидент, прогонувана фигура на антикорупциското и антивоеното движење од присоединувањето на Крим. Приведен три пати и потоа затворен, тој е мистериозно застрелан на овој мост во февруари 2015 година, на неколку...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW