четврток, 25 Јул 2024 / 7:05:12
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Широко распространети социјални немири во Шри Ланка

Со недели, жителите на Шри Ланка се борат да се прехранат, немаат лекови и страдаат од зголемените цени на горивото. Обединетите нации предупредуваат на ризик од хуманитарна катастрофа. Кланот Раџапакса што владее со земјата се соочува со големи протести од април 2022 година. Како дојде до ова, кога уживаше голема популарност по задушувањето на тамилскиот бунт во 2009 година?


Од Ерик Пол Мајер*
* Почесен професор на Националниот институт за ориентални јазици и цивилизации (Иналко). Објавена најнова книга : „Une histoire de l’Inde – Les Indiens face à leur passé“, Albin Michel, Париз, 2019 година


Фото: Isaac Jero/Pexels

Освен краткиот прекин, семејството Раџапакса ја држеше власта во Шри Ланка седумнаесет години : под претседателство на Махинда од 2005 до 2015 година, а потоа под претседателство на неговиот брат Готабаја, од 2019 година. Тоа ја базираше својата популарност меѓу синхалското будистичко мнозинство (повеќе од 70% од населението) на победата на армијата над бунтот на Тамилите во мај 2009 година[1], како и на инструментализацијата на будизмот и на враќањето на „културната автентичност“ изградена на фантазираната слика за предколонијалното минато на земјата. Прекршувањата на човековите права против тамилските сепаратисти, но и против противниците од Синхал, задушувањето во печатот и судството, зголемената улога на армијата во јавниот живот и фаворизирањето и корупцијата на владејачкиот клан досега не успеаја да го поткопаат овој капитал на доверба. За тоа сведочи успехот на г. Готабаја Раџапакса и неговата партија на претседателските избори во 2019 година и на парламентарните избори во август 2020 година. Овие победи го избришаа поразот на Махинда во 2015 година од рацете на сојузот на активисти на граѓанското општество и старата конзервативно-либерална партија предводена од г. Ранил Викремесинге.

Еден од рецептите за успех е да се поттикнат, од 2015 година, будистичките екстремистички движења инспирирани од бурманскиот модел кој го осудува подемот на исламизмот : муслиманското малцинство (8% од населението), потоа ја отелотворува фигурата на непријателот внатре, наместо поразеното тамилско малцинство. Велигденските напади врз христијанските цркви и хотели на 21 април 2019 година, во кои загинаа двесте педесет и осум лица, вклучително и четириесет и двајца странски државјани, дојдоа во вистинско време да ги потврдат овие теории : извршени од исламистичка група забележана од разузнавањето услуги, тие беа обвинети за лабавоста на владата на г. Викремесинге (2015-2019), иако истражната комисија која ја разгледуваше можноста за манипулација од страна на владата не можеше да ја заврши својата работа.

Другиот столб на режимот на Готабаја беше армијата, каде што тој започна во 1980-тите, борејќи се против тамилските сепаратисти и синхалските бунтовници со контрагерилски методи, пред да емигрира во САД и да се врати да ја преземе функцијата секретар за одбрана на барање на неговиот брат Махинда. Под неговото министерство, на армијата, која стана најголемиот работодавач во земјата по сепаратистичкиот конфликт, и беа доверени задачи како што се полиција, јавни работи и управување со земјиштето, и беше во можност да основа комерцијални и туристички претпријатија без никаква политичка или финансиска контрола.

Соочена со финансиската криза што избувна во април 2022 година – земјата повеќе не можеше да го исполни плаќањето на долгот што доспеа. Популарноста на семејството Раџапакса беше уништена. Недостигот на храна и порастот на цените (+ 46% на храна за една година, + 140% на нафтени продукти) предизвикаа широк општествен гнев. Целиот политички систем е оспорен од борбеното движење (aragalaya на синхалски), кое избувна во Коломбо во форма на окупација на Galle Face, огромниот јавен простор покрај морето, од млади активисти кои бараат оставка од претседателот Готабаја. Ова „село“ (GotaGoGama) брзо стана место за културна и политичка креативност, со транспаренти и слогани како „Коруптивна моќ на врвот, бестрашна борба на дното“ и „Доста е од 225“, што се однесува на бројот на пратеници.

Дивјачки потисната од бунтовниците во служба на Раџапакса, мобилизацијата има тенденција да се прошири на поголемите делови од населението и на целиот остров, додека се соочува со насилни конфронтации со полицијата. Таа веќе ја доби оставката на владата – но, не и на претседателот, кој со своето мнозинство во парламентот изјави дека ќе го отслужи својот мандат до 2024 година. Тој едноставно го назначи својот поранешен противник Ранил Викремесинге за премиер. Од него се очекуваше да формира кабинет на национално единство и да добие отстапки од меѓународните кредитори, но тој беше политички изолиран. Опозицијата, претставена од г. Саџит Премадаса (популистичка десница), г. М.А. Сумантиран (Тамилската партија) и г-ѓа Анура Дисанајаке (марксистичка левица), ја осуди манипулацијата.

Силата на движењето доаѓа од зголемената поддршка на урбаните и руралните работнички класи, жртви на недостигот. Нејзината новина е што се чини дека оди подалеку од етно-религиозните расцепи. За прв пат, синхалските будисти, вклучително и монасите, се приклучија на комеморацијата на жртвите на Тамилите во мај 2009 година, заедно со претставници на различни религии, кои заедно го прославија крајот на Рамазан, Велигден и будистичкиот фестивал Весак. Кардиналот Малколм Рањит, поглавар на Католичката црква (околу 6% од населението, Синхалци и Тамилски) отворено го осудува режимот и неговиот повик за темелна истрага за нападите во 2019 година.

Капацитетот на владата да се спротивстави на оваа мобилизација зависи од степенот на лојалност на армијата, додека семејствата на војниците се погодени како и другите од кризата ; за одржување на неговото задржување на руралното општество на југот на островот (но резиденциите и музејот за слава на Ракапакса се уништени во нивниот феуд) ; за добивање одложувања и аранжмани за отплата на долгот од меѓународните кредитори и добавувачи, дури и ако синџирот на настани што ја доведоа земјата до банкрот може да фрли сомнеж во нејзината способност да ја надмине кризата.

Ранливоста на економијата на Шри Ланка датира од британскиот колонијален период (1796-1948) : големи плантажи беа развиени на штета на еколошките рамнотежи и системите за производство на храна, искористувајќи ја имигрантската работна сила од Јужна Индија. Приходите на колонијалната држава се базираа само на овој сектор, а варијациите во светската цена на чајот или гумата имаа влијание врз земјата, особено за време на депресијата во 1930-тите. По независноста во 1948 година, овие ресурси беа пренасочени кон рехабилитација на одгледувањето ориз, развој на училишниот и болничкиот систем и субвенции за основни потреби. Тогаш, Шри Ланка стана најнапредната земја во Јужна Азија во однос на стандардот и квалитетот на животот. Меѓутоа, во 1970-тите, намалениот профит од плантажите и неуспехот во планирањето ги наведоа неолибералните влади да се фокусираат на масовниот туризам, конфекциската индустрија во зоните за слободни трговија и емиграцијата во земјите од Персискиот залив. Тогаш тие замислија да го претворат островот во нов Сингапур со привлекување меѓународни финансии. Паралелниот пораст на тамилскиот сепаратизам и синхалскиот етнонационализам, наспроти позадината на социјалното насилство, го стави овој проект во прашање.

Сепак, задушувањето на вооружениот бунт на Тамилите даде илузија дека овие цели би можеле да се оживеат во 2009 година, вклучително и преку употреба на капацитети на глобалниот пазар на капитал и инвестициски понуди од Кина. Но, земјоделскиот сектор веќе покажуваше знаци на слабост и јавните финансии се влошуваа. Затоа, големите работи за наводнување беа стопирани додека производителите на ориз продолжија да имаат корист од гарантираните цени и субвенционираните инпути, а потрошувачите од евтината храна.

Во април 2021 година, динамичните мали и средни производители кои ги презедоа големите плантажи со чај, национализирани во 1970-тите, беа погодени, како и производителите на ориз, со мерките преземени во име на контролата на загадувањето : целосна забрана за увоз на хемиски ѓубрива и принудно претворање во органско земјоделство – што резултираше со пад од 40% во производството на чај и пад од 20% во производството на ориз. Ова и ја принуди земјата, која претходно беше самодоволна, да увезува ориз. Мерката беше укината седум месеци подоцна, во ноември, но штетата веќе беше направена.

Катастрофалното управување со јавните финансии ја влоши ситуацијата. Според економистот Умеш Морамудали[2], уделот на даноците во бруто националниот производ (БНП) опадна од 19% во 1990 година на 11,5% во 2019 година, пред да падне на 7,7% во 2021 година – најниската стапка во Азија (тоа е 16% во Индија). Морамудали го припишува овој долгорочен пад на наплатата на даноците на честите даночни амнестија, неможноста на администрацијата парализирана од политичкото мешање да контролира, даночните ослободувања за големите инфраструктурни проекти и демагошките мерки на претседателот Готабаја Раџапакса (кој го намали бројот на даночни обврзници од 1,5 милиони на 412 000 и ја намали стапката на ДДВ од 15% на 8%). Земјата стана даночен рај, но тоа не го спречува капиталот поврзан со корупција и трговија со луѓе да бара засолниште во попрофитабилни финансиски центри, како што се Сингапур и Дубаи.

На расходната страна, покрај социјалната политика на прераспределба и субвенции, високи се и трошоците за војната и трошоците за одржување на голема армија во мирнодопски окупирани цивилни задачи. Да не зборуваме за големите инфраструктурни проекти. Така, во 2021 година, уделот на расположливиот буџет (без отплатата на заемите) наменет за армијата ќе изнесува повеќе од 15%, (во споредба со 8% за образование и 10% за здравство). Според податоците на Светска банка, воените трошоци се зголемиле од 791 милиони долари (760 милиони евра) во 2006 година на 1,7 милијарди долари во 2011 година и ќе останат на 1,57 милијарди долари во 2020 година, или 1,9% од БНП, додека програмите за социјална прераспределба учествуваат со само 0,9%. Згора на тоа, поради клиентелизмот, Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) проценува дека повеќе од половина од бенефициите (Самурди) од минималниот приход од интеграција (RMI) имаат корист на домаќинствата над прагот, додека половина од подобните семејства се лишени од нив[3].

Влошувањето на платниот биланс, коинцидирајќи со доспевањето на кредитите на светскиот пазар, го направи надворешниот долг на земјата неодржлив. Поради недостиг на девизи, земјата не можеше да увезува нафтени деривати, прехранбени производи и лекови. Туризмот падна од 5,6% од БНП во 2018 година на 0,8% во 2020 година, поради пандемијата што ја наследи несигурноста создадена од велигденските напади ; девизните дознаки од дијаспората се намалија (од 7,2 милијарди долари во 2020 година на 5,5 милијарди долари следната година) ; зголемените цени на енергијата и храната беа влошени од руско-украинскиот конфликт. Според Меѓународниот монетарен фонд, до крајот на 2020 година вкупниот долг ќе биде околу 80 милијарди долари (76 милијарди евра), од кои речиси половина ќе бидат во странска валута. Според тоа, официјалните бројки[4] го расчленуваат надворешниот долг и долгот на централната банка (34,6 милијарди долари заклучно со април 2021 година) на следниов начин : 47% позајмени на светските пазари, 22% мултилатерални заеми (13% од Азиската банка за развој, 9% од Светската банка), 29% билатерални заеми (со Јапонија, Кина, Индија). Сепак, според пресметките на агенцијата Reuters[5], финансиската зависност од Кина е поголема, што претставува околу 19% од вкупниот број.

Глобалните обврзници се државни обврзници пласирани од конзорциум на банки, вклучувајќи ги Standard Chartered, HSBC и Citibank, и класифицирани како високо шпекулативни (категорија Б+) од рејтинг агенциите. Тие беа лансирани во 2007 година на иницијатива на претседателот Махинда Раџапакса, мултиплицирани од 2010 година па наваму, а беа продолжени за време на претходната влада на г. Ранил Викремесинге. По помагањето за финансирање на последните години од војната против тамилските сепаратисти помеѓу 2007 и 2009 година, овие операции требаше да го поттикнат економското закрепнување, без да бидат поврзани со некоја конкретна операција. Владата се најде неспособна да ги исполни отплатите по отплатата во јануари 2022 година. Со цел да ги преструктуира своите долгови, ја повика банката Lazard, додека имателите на државни обврзници ги доверија своите интереси на финансиската компанија Rothschild.

Мултилатералните и билатералните заеми (другата половина од долгот), од друга страна, се подолгорочни и се поврзани со развојни проекти или комерцијални операции. Значителен дел од мултилатералните кредити (и индиските заеми) беа посветени на реконструкцијата на тамилските области на север и на исток уништени од конфликтот, под контрола на министерството предводено од Басил Раџапакса, еден од браќата на претседателот, и војската, под наредба на другиот брат, Готабаја, кој тогаш беше секретар за одбрана. Поголемиот дел од кинеската инвестиција првично беше насочена кон јужните синхалски региони на островот, во областа Хамбантота, упориштето на семејството Раџапакса, каде што меѓународен аеродром, кој до ден-денес останува пуст, патна и железничка мрежа и преголема длабока – изградено е контејнерско пристаниште за вода ; непрофитабилно, пристаништето беше предадено во 2017 година на фирмата China Merchants Port. Во втората фаза, владата започна грандиозен проект за пристанишен град и деловен и рекреативен центар во Коломбо, кој го довери на друга кинеска фирма, China Harbour Engineering Company, да го дизајнира и изгради.

Оваа ситуација на банкрот има сериозни геополитички импликации. На азиско ниво, островот се наоѓа на раскрсницата на две оски на влијание, едната што го поврзува со Индија, а другата што го прави база за кинеската поморска експанзија. Соочена со барањата на своите западни доверители, владата апелира до ММФ, кој диктира непопуларни реформи, и до Кина, Индија и Русија, кои се обидуваат да се наметнат. Во секој случај, ја изгуби довербата кај населението кое сака повторно да ја измисли демократијата.

Преведено од: Павлина Димовска


Фусноти:

[1] Прочитајте « La déroute des Tigres ne résout pas la question tamoule », Le Monde diplomatique, март 2009 година и Cédric Gouverneur, « Le grand désarroi des Tamouls du Sri Lanka », Le Monde diplomatique, август 2020 година.

[2] Umesh Moramudali, « Taxation in Sri Lanka : issues and challenges », in Economy for all, Универзитет Коломбо, 2022 година.

[3] « IMF Country Report Sri Lanka 22/91», FMI, Вашингтон, 2022 година.

[4] « Debt Stock by Major Lenders », април 2021 година, Department of External resources, ministère sri-lankais des finances, www.erd.gov.lk

[5] Jorgelina Do Rosario, « Analysis : Complex web of creditors, politics threatens Sri Lanka  restructuring », Reuters, 28 април 2022 година.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW