Le Monde Diplomatique – Македонско издание

ММФ, трите најомразени букви во светот

Во 2007 година, американскиот истражувач Џејмс Рејмонд Вриленд ја започна својата книга за најмоќната од меѓународните финансиски институции со оваа забелешка: „ММФ е добро познат во Третиот свет. (…)  Сепак, тој останува многу помалку познат за граѓаните на развиениот свет“.[i] Фондот тогаш поминуваше низ егзистенцијална криза. Горчината на лекот што го дава, на крајот ги натера повеќето земји да му свртат грб. Таа година, предизборниот спот на перонистичката претседателска кандидатка Кристина Фернандез де Киршнер вети дека ќе „изгради свет во кој вашите деца и нивните сопствени деца нема да знаат што е ММФ“.

 


Од Рено Ламбер


Фото: Monstera/Pexels

Вратата на лифтот се отвора. Две млади жени излегуваат, продолжувајќи го разговорот на источноевропски јазик. Нивните беџови покажуваат дека се Бугарки и економистки. Офицерот за комуникација кој нè придружува, со палестинско потекло, нè запознава со историчарот на организацијата кој нè пречекува, индиски економист, пред да нè однесе во канцеларијата на...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW