вторник, 5 Мар 2024 / 14:45:12
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Мексико: претседателот во земјата на моќните бизнисмени

Навистина, откако стапува на функција, Лопез Обрадор открива цела низа т.н. јавно-приватни партнерства (ЈПП) кои тој ги опишува како „леонини“ и брза да ги преговара повторно: јавното снабдување со лекови, монополизирано од десет приватни компании, од кои некои не ги ни произведуваат, или јавното финансирање на изградбата на седум големи гасоводи, кои беа во мирување и чие работење беше резервирано од приватниот сектор пред 25 години, сега дури станувајќи и нивен сопственик


Од нашиот специјален дописник Ан-Доминик Кореа*
*Новинар.


Фото: Fernando Paleta/Pexels

Пченкарни папилоти со чипилин трева, црн грав и пржени банани... со други зборови, типичен рецепт на неговото родно место Табаско: ова е менито кое на 21 ноември 2021 година го понуди првиот левичарски претседател во поновата историја на Мексико за своите гости, членови на т.н. „Претприемачкиот совет“. Само неколку дена...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW