Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Тесни патишта за украинскиот извоз

Во тек е трка со времето за да се избегне гладта и инфлацијата на основните прехранбени производи. Во отсуство на дипломатско решение за избегнување на парализата на украинските пристаништа, резервите на жито ќе скапат во нивните силоси. Враќајќи се на копнените и водните патишта, транспортните оператори се свесни за дотраената инфраструктура и конкретните пречки кои го оддалечуваат регионот од Европската унија.


Од нашиот специјален дописник Елиса Перигур*
*Новинар


Фото: Nati/Pexels

Огромни колони од тешки товарни возила ги полнат во неред рамнините на јужна Молдавија. Возилата минуваат во двете насоки преку Џурџиулести, скромно речно пристаниште каде што неколку терминали се граничат со Дунав, мирно утрово во јуни. Од февруари и руската инвазија, оваа точка каде се сретнуваат Украина, Молдавија и Романија...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW