Le Monde Diplomatique – Македонско издание

За да ја автоматизирате цензурата, кликнете тука

Од 2016 година, законодавното забрзување околу дигиталните политики во ЕУ, сугерира, всушност, една појава на нов европски модел на регулација. Иако стандардите на ЕУ декларираат дека се дистанцираат од американските и кинеските пристапи, тие всушност ги подржуваат ваквите основи: фасцинација од гигантизмот и потрагата по дигитална конкурентност, од една страна, и автоматизација и приватизација на контролата на јавното изразување, од друга страна.


Од Клеман Перарно*
*Соработник-истражувач во Високата школа за управување во Брисел-ВУБ (Белгија).


Фото: Oyster Haus/Pexels

На 26 април о.г., додека медиумите се потресуваа од намерите на либертаријанскиот милијардер да го купи Твитер, европскиот комесар за внатрешен пазар, Тиери Бретон, сметаше дека е корисно да го предупреди Елон Маск на оваа социјална мрежа: „Секоја компанија што работи во Европа мора да ги почитува нашите правила“. Тоа...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW