Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Јули 2021

Мултинационалните компании конечно подлежат на законот

Editor MONDE
Во 2017 година, Гугл внесе скоро 20 милијарди евра само на своите сметки на Бермудите, откако претходно ги помина низ разни даночни раеви. Таа година, во Франција, мултинационалната компанија платила само 14,1 милиони данок на...

Музиката како израз на протест против класната и расната поделеност (Втор дел)

Editor MONDE
...Податоците говорат дека до пред крајот на Првата светска војна, на полињата ширум делтата на Мисисипи, 94,5%  од црнечките семејства работат како наемни работници и се главна работна сила, а едвај 5,5% поседуваат земја која...

Нелегална трговија со уметнички дела од страна на експерти

Editor MONDE
Прашањето за враќање на украдените дела од поранешните колонизирани земји, како и неодамнешните грабежи во регионите погодени од нестабилност, ги истакнаа влоговите, особено политичките и симболичните, во нелегалната трговија со уметнички дела. Но, оваа тајна...

Новинарите во Магреб под притисок

Editor MONDE
Новинарите се на првата борбена линија за демократизација на нивните земји насочени од алжирските и мароканските власти, кои не се двоумат да ја искористат правдата за да ги замолчат.  И покрај револуцијата во Тунис во...

„Ние не ги сакаме вашите региони!“

Editor MONDE
Дали сега Французите се бранат во нивниот регион исто како и во Брисел? Во секој случај, воздржаното гласање го освои првиот круг на регионалните избори на 20 јуни. Конечна победа, петнаесет поени повеќе во споредба...

Тиграј се жртвувa на олтарот на помирувањето помеѓу Еритреја и Етиопија

Editor MONDE
Пикап возилата ги полнат напуштените улици, натоварени со калашникови насочени кон небото; кликови со митралез се слушаат во ноќта... Во југоисточен Судан, Ал-Кадариф дава впечаток за крајот на светот. Овој главен град, без основна инфраструктура, претставува...

Ујгурите, помеѓу репресијата и инструментализацијата

Editor MONDE
Самоволни притвори, физичко и психичко насилство, изнудени признанија, судење без адвокат, уцени врз роднини ... Г-ѓа Гулбахар Хаитиваџи, која е од ујгурите, раскажува за ужасот што го доживеале во затворот, а потоа во центрите за...

„Комунизмот“, алатка за национално обновување?

Editor MONDE
Според нејзиниот Устав, „Народна Република Кина е социјалистичка држава (...) предводена од работничката класа и основана врз алијансата на работници и селани“. Никој не е изненаден што уставот на една земја не соодветствува точно на...

Во патрола со ирските националисти

Editor MONDE
Сабота 3 април 2021 година, Лондондери. Името на овој град во Северна Ирска има шест букви кои не сакат да ги изговорат католиците кои живеат таму: првите шест. Би можеле да кажеме дека овде не го сакаат...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW