Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Територијални реформи кои подгреваат апстиненција

„Ние не ги сакаме вашите региони!“

Во јули 2020 година, претседателот Емануел Макрон повика на „нов територијален договор“, евоцирајќи ја потребата од експериментирање, за управување со територии на диференциран начин. Ако содржината на идниот закон, сè уште во подготовка, остане нејасна, веќе го знаеме неговиот прекар

Од Беноа Бревил


Фото: Rodrigo Kugnharski / Unsplash

Дали сега Французите се бранат во нивниот регион исто како и во Брисел? Во секој случај, воздржаното гласање го освои првиот круг на регионалните избори на 20 јуни. Конечна победа, петнаесет поени повеќе во споредба со 2010 и 2015 година. Два од тројца гласачи не излегоа на гласање, односно повеќе...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW