Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Има 100 години од кинеската комунистичка партија

„Комунизмот“, алатка за национално обновување?

И покрај неуспесите и грешките, не само што Кина стана економска и воена моќ, туку им овозможи на голем дел од своето население да го задоволи својот стремеж да влезе во потрошувачкото општество. Денес, очекувањата и начинот на живот на просечните Кинези не се разликуваат многу од оние на просечните западњаци

Од Жан-Луис Рока
Професор на Science Po, истражувач на Меѓународниот истражувачки центар (CERI), автор на „The Making of the Chinese Middle Class : Small Comfort and Great Expectations“, Palgrave Macmillan, Њујорк, 2017 година


Фото: Kirill Sharkovski / Unsplash

Според нејзиниот Устав, „Народна Република Кина е социјалистичка држава (...) предводена од работничката класа и основана врз алијансата на работници и селани“. Никој не е изненаден што уставот на една земја не соодветствува точно на нејзината реалност. Но, тука е големиот јаз. Отсега натаму, кинеското општество ги претставува сите одлики...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW