Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Уметности

Нелегална трговија со уметнички дела од страна на експерти

…Во Париз, во јуни 2020 година, беа уапсени еден експерт за уметнички дела, една жена поранешен кустос во Лувр, како и претседателот на Управниот одбор на куќата Пјер Берже и соработници, осомничени дека ја прикриле историјата на уметничките дела украдени во 2010 година од Египет, Јемен, Сирија и Либија, за истите потоа да ги препродадат сосема легално, особено на Лувр, Абу Даби и на музејот Метрополитен во Њујорк…

Од Паскал Кораца
Новинар. Автор на неколку дела, особено на Voyage en italique, Transboréal, Париз, 2012.


Фото: Andrew Neel / Pexels

Прашањето за враќање на украдените дела од поранешните колонизирани земји, како и неодамнешните грабежи во регионите погодени од нестабилност, ги истакнаа влоговите, особено политичките и симболичните, во нелегалната трговија со уметнички дела. Но, оваа тајна трговија знаеше и како да оперира со векови без никакво крвопролевање, благодарение на дупките во...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW