Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Борби за информации во Алжир, Мароко и Тунис

Новинарите во Магреб под притисок

Дури и повеќе од закана за затворска казна, клеветата стана оружје на политичката полиција за да ги дисквалификува противниците и да ги принуди да ја сменат реториката. Тие ги апсат најистакнатите новинари за да ги исплашат другите. И тоа функционира!

Од Пјер Пушо
Новинар


Фото: Digital Buggu / Pexels

Новинарите се на првата борбена линија за демократизација на нивните земји насочени од алжирските и мароканските власти, кои не се двоумат да ја искористат правдата за да ги замолчат.  И покрај револуцијата во Тунис во јануари 2011 година и крајот на цензурата воведена од поранешниот режим, медиумскиот пејзаж се бори...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW