Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Јули 2021

Дали Брегзит ќе ги обедини двете Ирски?

Editor MONDE
Сé уште не се знае колку се големи  последиците од Брегзит за Северна Ирска. Но, истиот веќе зеде неколку жртви:  Демократската унионистичка партија (ДУП) и, во поопшта смисла, сите приврзаници на британското владеење со Белфаст...

Левицата – нова идеја на Балканот

Editor MONDE
„Идејата за демократски социјализам беше табу веќе три децении во Хрватска. Успеавме повторно да ја вратиме во политичката дебата.“ На претседателските избори на 22 декември 2019 година,  Катарина Пејовиќ беше кандидат на Работничкиот фронт, добивајќи...

Комунистичката партија – инструмент за контрола на кинеските компании

Editor MONDE
Како што слави 100 години од своето постоење, дали Комунистичката партија на Кина (КПК) стана капиталист? Четириесет години по реформите за економска либерализација што ги започна Денг Ксијаопинг, повеќе од 800 милиони луѓе се извлечени...

Годишни одмори за сите – утопија која се повеќе се оддалечува

Editor MONDE
До ослободувањето (т.е. до 1945 година), „социјалните дејности“ на компаниите останаа во дискреција на работодавачите, во патерналистички дух. Создавањето работнички совети (РС), помеѓу 1945 и 1946 година, овозможи да се доверат на тело, избрано од...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW