вторник, 5 Мар 2024 / 16:04:35
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Зошто универзалниот данок е чекор напред

Мултинационалните компании конечно подлежат на законот

Европската унија го обликуваше континентот според самата логика на глобализацијата, оставајќи ја Романија, на пример, да се развива како слободна зона, Малта како слободно пристаниште, Ирска и Холандија како регулаторни раеви, а Луксембург дури и како еден супермаркет на пермисивна законска регулатива

Од Ален Дено
Професор по филозофија на Универзитетот во Монктон (Канада) и автор на делото Легализирана измама. Прецизно за „даночните раеви“, Екососиете, 2016


Фото: Sean Pollock / Unsplash

Во 2017 година, Гугл внесе скоро 20 милијарди евра само на своите сметки на Бермудите, откако претходно ги помина низ разни даночни раеви. Таа година, во Франција, мултинационалната компанија платила само 14,1 милиони данок на доход - џепарлак за нејзе. Официјално, нејзините седумстотини директори вработени во Франција не и продадоа...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW