вторник, 5 Мар 2024 / 14:30:00
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Малцинство казнето за долгото преовладување

Тиграј се жртвувa на олтарот на помирувањето помеѓу Еритреја и Етиопија

Тиграј може добро да ја плати цената на оваа регионална геополитика во немири. Застојот на конфликтот е уште поголем за страв бидејќи Еритреја и Етиопија се чини дека имаат интерес да ги задржат своите трупи во овој клучен регион. И, од своја страна, армијата Тиграјан се прилагоди на големите воини

Од страна на специјалните дописници Лора-Маи Гаверијо и Ное Оше Бодан
Новинари


Фото: Mulugeta Wolde / Unsplash

Пикап возилата ги полнат напуштените улици, натоварени со калашникови насочени кон небото; кликови со митралез се слушаат во ноќта... Во југоисточен Судан, Ал-Кадариф дава впечаток за крајот на светот. Овој главен град, без основна инфраструктура, претставува скоро безбеден раб на долга лента земја каде што циркулираат вооружени групи од сите видови...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW