Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Август 2022

Сè минува како оваа вода…

Editor MONDE
На 23 јануари 2020 година, властите објавија карантин во Вухан поради „епидемија на пневмонија од корона вирус“. Живеејќи во овој мегалополис во централна Кина, се најдов тогаш заробена таму, исто како и милиони други луѓе....

Тука лежи меѓународниот активист за Палестина

Editor MONDE
Гробиштата на мачениците на револуцијата - ова е нивната официјална ознака - е мал остров на Палестина во средината на Либан, сместен покрај автопатот кој води до меѓународниот аеродром во Бејрут. Локацијата, како место на...

Огистен Мушо, „Модерниот Прометеј“

Editor MONDE
Неговото лице не е на ниту една слика, на ниту една гравура, во ниту една книга по историја. Никој не е присутен во неговите порази; малкумина се присутни во неговите победи. Од сите архиви на...

Во САД, да се биде или не пронуклеарен екологист

Editor MONDE
Можеме ли да бидеме и екологисти и поборници на атомската енергија? Нема сомнеж за извесната Хедер Хоф, тоа оди рака под рака. Оваа 43-годишна мајка, велосипедист и планинар, која вози користен електричен автомобил, работи како...

Да се биде независен по Косово

Editor MONDE
Ова веќе станува опсесија во реториката на Кремљ: независноста на „народните републики“ Доњецк и Луганск би била „легитимна“ како онаа што Косово ја прогласи во 2008 година. Претседателот Владимир Путин го повтори ова кога го...

Прегратка за Пиноче, уништување на Асанж

Editor MONDE
Како специјален известувач за тортура, имам мандат од Советот за човекови права на ОН да го надгледувам почитувањето на забраната за тортура и малтретирање ширум светот, да ги испитувам наводите за прекршување на оваа забрана...

Раѓањето на Дракула

Editor MONDE
Следниот ден се одржува забава во театарот. Целиот политички и забавен свет во Лондон беше таму. Вилијам Гледстон, многу либералниот поранешен премиер, Елен Тери, Англичанката Сара Бернхард, ангажирана од Ирвинг за време од дваесет и...

Во Русија, скапи борби за универзитетски места

Editor MONDE
На крајот на септември, температурите се ладни – близу до нула во Екатеринбург, но светлото сонце ги засилува златните бои на есента. Сè уште постои атмосфера на враќање во главниот град на Урал, дури на...

Кратка лекција по филателија

Editor MONDE
Во најмрачните часови на пандемијата, се вратив во мојот дом од детството во едно станбено предградие на Канзас Сити, САД, за да се грижам за мојот постар татко. Тој беше таква личност која не сакаше...

Аутопсија на еден боречки спорт

Editor MONDE
Дојдов во една сала за бокс во Вудлоун во август 1988 година, повеќе по автоматизам и случајно. Како докторанд по социологија на Универзитетот во Чикаго, барав место за набљудување за да ја видам, слушнам и...

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW