Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Да се биде независен по Косово

Во декември 1991 година, Меѓународната арбитражна комисија за мир, со која претседаваше познатиот адвокат и поранешен француски министер за правда, Роберт Бадинтер, постави два принципа: поранешните федерални републики можеа да бараат независност, но не и ентитетите од понизок ранг, како што се региони, провинции или автономни територии – што беше случај со Косово, како и Абхазија и Јужна Осетија[i] – и поранешните административни граници на федералните ентитети требаше да станат нови меѓународни граници – но, без најмала измена. Независноста прогласена од Косово на 17 февруари 2008 година, со поддршка на повеќето западни земји, главно САД и Франција, го прекрши првиот принцип утврден од страна на Арбитражната комисија, но самиот Бадинтер тогаш објасни дека Косово беше случај „sui generis“.[ii]

 


Од Жан-Арно Дерен*
*Новинар во списанието: Courrier des Balkans, и коавтор на книгата: Là où se mêlent les eaux. Des Balkans au Caucase dans l’Europe des confins (заедно со Laurent Geslin), La Découverte, Париз, 2018.


Фото: sanketh-rao/pexels

Ова веќе станува опсесија во реториката на Кремљ: независноста на „народните републики“ Доњецк и Луганск би била „легитимна“ како онаа што Косово ја прогласи во 2008 година. Претседателот Владимир Путин го повтори ова кога го прими генералниот секретар на ООН, Антонио Гутереш, во Москва на 26 април о.г. Русија веќе...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW