Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Кратка лекција по филателија

Филателијата се поврзува со семејството и со минатото. Во текот на славните триесетти години од минатиот век, златното доба на американската средна класа, оваа активност беше промовирана како мудра, респектабилна забава; хобито на идеалното граѓанско семејство, она кое често беше претставено седејќи околу маса, забавувајќи се со комплетирање на албумот на поштенските марки. Што се однесува до поштенските марки, тие го отелотворуваа херојството од минатото, а самите беа историски предмети, бидејќи овие парчиња хартија беа печатени и испратени преку пошта неколку децении порано.


Од Томас Френк*
*Новинар. Автор на: Le Populisme, voilà l’ennemi. Brève histoire de la haine et de la peur de la démocratie, des années 1890 à nos jours, Agone, Марсеј, 2021.


Фото: jievani/pexels

Во најмрачните часови на пандемијата, се вратив во мојот дом од детството во едно станбено предградие на Канзас Сити, САД, за да се грижам за мојот постар татко. Тој беше таква личност која не сакаше да го фрли ни најмалиот предмет, толку многу што сите видови на реликвии, преживеани во...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW