Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во САД, да се биде или не пронуклеарен екологист

Со 93 реактори во функција, САД сè уште ги имаат најголемите капацитети на нуклеарната енергија во светот, но индустријата е во лоша состојба. Во однос на својот удел во националното производство на електрична енергија (20 отсто), американската нуклеарна енергија останува далеку зад шампионот во оваа област, Франција. Приватниот сектор го презеде лавовскиот дел, а техничкото знаење исчезнува со пензионирањето на реакторите и инженерите. Единствените два реактори кои во моментов се градат (Вогтл 3 и 4, во Џорџија, САД) – акумулираат дополнителни трошоци и одложувања.


Од нашиот специјален дописник Максим Робин*
*Новинар


Фото: markus-distelrath/pexels

Можеме ли да бидеме и екологисти и поборници на атомската енергија? Нема сомнеж за извесната Хедер Хоф, тоа оди рака под рака. Оваа 43-годишна мајка, велосипедист и планинар, која вози користен електричен автомобил, работи како редактор на интерни правилници во последната оперативна нуклеарна централа во Калифорнија, нуклеарката „Диабло Кањон“, што...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW