Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Русија, скапи борби за универзитетски места

Екатеринбург има околу 50 универзитетски институти и околу 90.000 студенти. Повеќе од една третина од нив (36.000) – вклучувајќи и 4.300 меѓународни студенти од сите континенти – се запишани на Сојузниот универзитет на Урал, кој привлекува сè повеќе и повеќе кандидати. Во 2021 година, УРФУ имаше најголем број на новопримени студенти во земјата.[i] Овој универзитет од голем формат е роден од спојувањето, во 2010 година, на две реномирани и комплементарни институции: Политехничкиот универзитет на Урал (УГТУ-УПИ) и Државниот универзитет на Урал (УРГУ), две институции основани од болшевичката влада уште во 1920 година.

 


Од нашиот специјален дописник Естел Леврес*
*Новинар


Фото: grisha-besko/pexels

На крајот на септември, температурите се ладни – близу до нула во Екатеринбург, но светлото сонце ги засилува златните бои на есента. Сè уште постои атмосфера на враќање во главниот град на Урал, дури на 1.500 километри источно од Москва. Главната зграда на Сојузниот универзитет (УРФУ), со својата импозантна колонадна...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW