вторник, 5 Мар 2024 / 14:54:27
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Прегратка за Пиноче, уништување на Асанж

Споредбата на овие два случаи ги покажува „двојните стандарди“ што ги применуваат британските власти и како во Обединетото Кралство не се сите еднакви пред законот. Во случајот со Пиноче, целта беше да се понуди неказнивост на поранешниот диктатор и лојален сојузник за наводните злосторства против човештвото. Во случајот на Асанж, целта е да се замолчи еден срамен дисидент чија организација, WikiLeaks, го оспорува токму овој вид неказнивост. И двата пристапа се мотивирани исклучиво од политиката на моќ и се некомпатибилни со правдата и владеењето на правото.


Од Нил Мелцер*
* Адвокат, специјален известувач за тортура на Комисијата за човекови права на Обединетите нации. Автор на L’Affaire Assange. Histoire d’une persécution politique, Éditions critiques, Париз, ќе биде објавен во Франција на 15 септември.


Фото: jimmy-chan/pexels

Како специјален известувач за тортура, имам мандат од Советот за човекови права на ОН да го надгледувам почитувањето на забраната за тортура и малтретирање ширум светот, да ги испитувам наводите за прекршување на оваа забрана и да пренесувам прашања и препораки до засегнатите држави со цел да се разјаснат поединечни...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW