вторник, 5 Мар 2024 / 16:24:23
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Огистен Мушо, „Модерниот Прометеј“

Целиот свој живот, овој тажен борец стои сам против себе – и покрај оваа осаменост која може да има карактер и челик на генијалците во сенка, сепак неговата судбина не е ни на паднат херој. За да се види, треба да се рече тој не припаѓа на онаа раса на бесмртници без сеќавање, со забранети имиња. Ако Огистен Мушо е еден од најголемите заборавени француски научници, тоа не е бидејќи тој бил помалку истраен во своите истражувања, помалку брилијантен во своите откритија, туку затоа што креативното лудило на овој тврдоглав, студен и тежок научник, напорно работело за да го освои единственото кралство кое ниту еден човек не можел да го заземе: Сонцето


Од Мигел Бонфоа*


Фото: pixabay/pexels

Неговото лице не е на ниту една слика, на ниту една гравура, во ниту една книга по историја. Никој не е присутен во неговите порази; малкумина се присутни во неговите победи. Од сите архиви на неговиот век, Франција чува само една негова фотографија. Неговото постоење не го интересира ниту поетот,...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW