Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Тука лежи меѓународниот активист за Палестина

Од средината на 1960-тите, гробиштата на револуционерните маченици, недалеку од палестинскиот бегалски камп Шатила во Бејрут, ги сместуваат остатоците на палестински национални личности и меѓународни активисти кои дојдоа да ја поддржат Палестинската ослободителна организација (ПЛО).


Од Никола До-Пуијар и Пјер Тоначела*
*Истражувач по политички науки (Бејрут); и режисер.


Фото: brett-sayles/pexels

Гробиштата на мачениците на револуцијата - ова е нивната официјална ознака - е мал остров на Палестина во средината на Либан, сместен покрај автопатот кој води до меѓународниот аеродром во Бејрут. Локацијата, како место на повеќе вери, не бара друг критериум за да биде некој закопан таму освен да се...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW