вторник, 5 Мар 2024 / 14:12:00
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Раѓањето на Дракула

На 25 мај 1895 година, нејзиното височество Викторија, кралица на Обединетото Кралство на Велика Британија и Ирска, кралица на Канада и царица на Индија, за прв пат облагодари актер. Хенри Ирвинг, новиот витез, исто така беше режисер и сопственик на театарот „Lyceum“ во Лондон.


Од Агата Мелинанд*
* Драматург


Фото: Pexels

Следниот ден се одржува забава во театарот. Целиот политички и забавен свет во Лондон беше таму. Вилијам Гледстон, многу либералниот поранешен премиер, Елен Тери, Англичанката Сара Бернхард, ангажирана од Ирвинг за време од дваесет и четири години, Џозеф Харкер, сценографот, критичарот и драматург Џорџ Бернард Шо, Херберт-Џорџ Велс, чија „La...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW