вторник, 5 Мар 2024 / 16:09:22
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Аутопсија на еден боречки спорт

Длабоко во себе, професионалните боксери не можат да го игнорираат фактот дека најверојатно никогаш немаше да ги стават ракавиците – да не биле родени во пониските слоеви на општеството и да ја имале привилегијата да наследат способност и наклонетост за школување. „Не гледате никој во рингот да се бори и да е магистер на науки во исто време“: професионалните боксери добро знаат дека нивната „сурова професија“ е само „игра на сиромашни момчиња“, според зајадливата формула на Џејмс Болдвин, и затоа нивната наклонетост е принудена, нивната љубов заробена, вкоренета во класната неопходност, етничката исклученост и машката гордост, дури и ако храбро се бунтуваат против овие работи.


Од Лоик Вакант*
*Социолог, автор на книгата: Voyage au pays des boxers, Éditions, Dominique Carré/La Découverte (треба да се објави на 15.09.2022).


Фото: cottonbro/pexels

Дојдов во една сала за бокс во Вудлоун во август 1988 година, повеќе по автоматизам и случајно. Како докторанд по социологија на Универзитетот во Чикаго, барав место за набљудување за да ја видам, слушнам и допрам секојдневната реалност на гетото. Ми се чинеше веднаш невозможно да се напише на оваа...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW