вторник, 5 Мар 2024 / 14:23:30
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Сè минува како оваа вода…

Две години по почетокот на пандемијата на Ковид-19, што се случува сега со Вухан, кој беше првиот град во светот што беше затворен поради пандемијата? Како живеат неговите девет милиони жители – вклучувајќи ја и писателката Фанг Фанг, која тогаш водела дневник? До вчера славена во Кина, авторката, која стана сега персона нон грата во сопствената земја, сведочи.


Од Фанг Фанг*
*Писателка. Последни објавени книги: Wuhan, ville close, Stock, Париз, 2020, и Funérailles molles, L’Asiathèque, Париз, 2019. Превод од кинески: Фредерик Далеас.


Фото: leon huang/pexels

На 23 јануари 2020 година, властите објавија карантин во Вухан поради „епидемија на пневмонија од корона вирус“. Живеејќи во овој мегалополис во централна Кина, се најдов тогаш заробена таму, исто како и милиони други луѓе. Многу бргу нè зафати страв и паника. Сенката на смртта се надвисна над градот. Имаше...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW