вторник, 5 Мар 2024 / 15:32:28
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во САД, Врховен политички суд

Во овој момент, да го замислиме срамот на еден американски конгресмен загрижен за проширувањето на демократијата во неговата земја. Закон за ограничување на трошоците за изборната кампања? Тој, најверојатно, би бил прогласен за неуставен според одлуката од 1976 година, потоа и проширена во 2010 година. Национални прописи за огненото оружје во САД? Судот посочи дека нема да се согласи со вакво нешто. Данок на богатство во САД? Сите девет судии би биле склони да ја поништат мерката. Предлог-закон на демократите за ставање крај на манипулациите со изборните единици, што им одат во прилог на републиканците? Тешко е да се замисли дека сегашниот состав на Судот, би го прифатил ова. Каков простор останува тогаш, за амбициозно политичко дејствување во еден политички систем заклучен како овој?

Од Алан Ауди*
*Адвокат


Фото: Unsplash

Вашингтон, 9 април 2021 година. Камион шета низ улиците на реонот Капитол каде се лоцирани американскиот Конгрес и Белата куќа, а потоа застанува пред скалите на Врховниот суд на САД. Носи постери и транспаренти со брутална порака, наменета за претседателот на Врховниот суд на САД: „Брејер, пензионирај се!“ Финансирана од...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW