Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Ирак и Сирија – цивилите се првите жртви на бомбардирањето

Сојузот предводен од Вашингтон комуницира месечно за своите воздушни акции, но прашањето на убиените цивили е предмет на извештаи, понекогаш ажурирани доста долго по настаните. На пример, во јули 2021 година, коалицијата објави дека спровела 34.984 „удари“ – термин  кој систематски се користи како еуфемизам наместо бомбардирање – во Ирак и Сирија уште од август 2014 година. „Во текот на овој период, според достапните информации, Заедничката оперативна група проценува дека најмалку 1.417 цивили ненамерно загинале од коалициските напади“, понатаму се вели во извештајот.

Од Демиен Лефоконие*
*Новинар.


Фото: Khaled Akacha/Pexels

Во јуни 2014 година, САД започнаа кампања за воздушно бомбардирање во Ирак и Сирија за да ги уништат воените сили на „калифатот“ прогласен од страна на организацијата Исламска држава (ИСИС, чиј акроним на арапски е Даеш), пред да формираат меѓународна коалиција од 74 земји-членки неколку месеци подоцна. Истовремено, во септември...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW