Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Економската цена на македонската борба меѓу минатото и иднината

Зошто го избрав токму ваквиот наслов на овој напис „Економска цена на македонската борба меѓу минатото и иднината“? Бидејќи светот оди напред, сите земји сега се фокусираат на иднината и на она што таа ќе го донесе како просперитет, не само економски, туку и во контекст на благосостојба, квалитет на живот и, во крајна линија, посреќни народи. Како што напоменав претходно, со оглед на сето она што се случува во светот, живееме во многу турбулентни времиња, па ако не се планира иднината би имало катастрофални последици за земјата. Во нашиот македонски, или подобро кажано, балкански случај, сите ние се бориме да го докажеме нашето „значење“ во минатото, особено односите меѓу нашите народи, додека иднината „ни се лизга низ прсти“. Сепак, некои земји во регионот, како Бугарија и Србија, имаат стабилен и одржлив раст, додека се фокусираат и на историските прашања и на идните случувања.

Од Сергеј Зафироски
Генерален менаџер на “Инсајдер ИД” и главен уредник на “Le Monde diplomatique – Македонско издание”


Фото: Filip Rizov/ Филип Ризов

Инспирирани од децениите поминати фокусирајќи се на историски прашања наместо на иден развој во секоја пора од социо-економскиот живот на Северна Македонија, особено од политичарите, време е да се разгледа реалноста во која живееме. Ја слушаме истата реторика за идниот развој на земјата, но кога ќе дојде токму таа иднина,...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW