вторник, 5 Мар 2024 / 16:04:25
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Што е прогресивен роман?

Во оваа перспектива, фигурата на Георг Лукач (1885-1971), чија педесетгодишнина од смртта беше малку забележана[1], претставува главна референца. Доаѓајќи од големо унгарско семејство од германско говорно подрачје и придружувајќи се на марксизмот во пресрет на Руската револуција, филозофот, кој исто така беше политичар, член на Советската република во 1919 година, потоа министер за култура во 1956 година, навистина беше еден од големите претставници на одбраната на еден марксистички естетски проект.

Од Гијом Фонду*За да се прочита она што останува од книжевната критика, понекогаш може да изгледа дека политичкото позиционирање на авторот се мери според темите со кои тој или таа се занимава : меѓусебноста на париската буржоазија би укажала на десничарско позиционирање, евоцирање на современите работнички класи и нивните тешкотии би ги...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW