Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Новата потрага по „индустриски суверенитет“

Со пандемијата, г. Макрон на тој начин го замени својот говор за „start up nation“ со оној за „економски суверенитет“. Од март 2020 година, претседателот упати апел во фабриката за маски на групата Kolmi Hopen во близина на Анже „да се врати моралната сила и волјата да се произведува во Франција и да се врати оваа независност“. Во средината на летото 2020 година, тој се врати во темата, наведувајќи : „Мораме да ги преместиме и рекреираме производните сили на нашите територии. Здравствениот и индустрискиот суверенитет ќе бидат еден од столбовите на планот за закрепнување“. Во септември 2020 година, тој опстојуваше и потпиша, пред членовите на „French Tech“, молејќи се за „европски дигитален суверенитет“. Во декември, амбиентот се смени, во фабриката Framatome во Ле Крезо, но пораката остана иста : „Нуклеарната енергија ќе остане камен-темелник на нашата стратешка автономија“.

Од Марк Ендуелд*
* Новинар. Тој штотуку ја објави истражувачката книга L’Emprise. La France sous influence, Seuil, Париз, јануари 2022 година.


Фото: Pexels/Pixabay

Во последните две години, пандемијата Ковид-19 беше извор на изненадување кај населението. Несомнено е на индустриско поле дека реализацијата беше најболна : Франција е единствената членка на Советот за безбедност на ОН која не успеа да развие вакцина, а земјата не беше во можност да мобилизира доволно индустриски ресурси за...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW