Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Амбиции на Обединетите Арапски Емирати во Аденскиот Залив

Неизвесниот мир на островот Сокотра

Од минатата година, Сокотра, јеменски архипелаг долго запоставен од централната влада, е во рацете на јужните сепаратисти поддржани воено од Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) и, подискретно, од Саудиска Арабија. Без разлика на еволуцијата на војната, Абу Даби има намера да го зајакне своето воено присуство со цел да ја контролира оваа стратешка поморска точка во Аденскиот Залив.

Од дописникот Квентин Милер
Новинар.


Фото: Fahd Ahmed / Unsplash

На островот погоден од брановите на Индискиот Океан и силните топли ветрови, Херкул се бори до смрт против змеј со сто глави. Крвта на чудовиштето тече и се претвора во црвен сок кој денес го наводнува т.н. драконско стебло, локално фосилно дрво кое е симбол на исклучителната вегетација на Сокотра,...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW