Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Авганистан: Американското повлекување и новата регионална ситуација

Политичкиот глас на САД веќе не се слуша овде, но во исто време, и повеќето земји поврзани со нивната операција во земјата, исто така ги евакуираат своите амбасади, додека оние на Русија, Кина, Иран, Пакистан и Турција остануваат отворени и функционални.

Од Жорж Лефевр
Антрополог, поранешен советник на Европската унија во Пакистан, и виш соработник во Институтот за меѓународни и стратешки односи (ИРИС), Париз, Франција.


Фото: Mohammad Rahmani / Unsplash

„Ако некој ја кажува вистината, дајте му коњ, ќе му треба за да избега“, вели една авганистанска поговорка. Кога американскиот претседател Џозеф Бајден го најави, на 14 април 2021 година, повлекувањето на сите американски војници од Авганистан, тој користеше донекаде фрустрирачки тон за да зборува за договорот од Доха, потпишан...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW