Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Молдавија го крева призракот на руската закана

Додека Молдавија минува низ големи економски превирања поврзани со војната во соседната Украина, нејзината влада ја обвинува Москва дека сака да ја дестабилизира земјата и ја забрзува својата воена соработка со НАТО. Таквата политика, која треба да ја гарантира безбедноста на земјата, исто така може да го забрза зголемувањето на тензиите со сепаратистичката самопрогласена република Приднестровие, каде што се стационирани руските војници.


Од Глен Џонсон*
*Новинар


Фото: radubradu/pexels

Во ТВ студиото на првиот молдавски државен канал, уредниците и продуцентите на видеото ги внесуваат завршните работи во извештаите, додека вестите од ривалскиот канал се движат на телевизискиот екран поставен на ѕид. Презентерот го разгледува сценариото за темата која ќе биде ударна на вечерната емисија. „Молдавија сега може и да...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW